





אם את אישה, בנט הוא האויב הכי גדול שלך
דורון ארוך קראה את הספר של בנט על איך לנצח מגיפה, וחוזרת עם מסקנות: בדרכו לכיבוש ראשות הממשלה, נפתלי בנט מתכנן לרסק את ביטחונן של נשים ישראליות
דורון ארוך

20.12.20

כריכת הספר "איך לנצח מגיפה", בהוצאת סלע מאיר
בדרכו לראשות הממשלה, ובמסווה של מאבק בקורונה, נפתלי בנט מתכנן לרסק את ביטחונן של נשים ישראליות. כחלק מקמפיין מקדים לקמפיין לראשות הממשלה, מנסה בנט למצב את עצמו כאדם שקול ורציני, אך גם בעל נחישות ואומץ.
הוא משתמש במשבר הקורונה כדי להראות לציבור איזה מן מנהיג הוא - כזה שמחובר לעם ולצרכי הציבור, ורואה אותם קודם. הוא ממצב את עצמו בזירה הפוליטית הכאוטית כמבוגר האחראי, כאדם עם תכנית. הוא כל כך רציני שהוא אפילו כתב ספר על איך להיחלץ ממשבר הקורונה.
אותו ספר של בנט, שבא למתג אותו כמנהיג אחראי ושקול, הוא תסריט בלהות עבור כל אישה. במסווה של חילוץ אזרחי ישראל מהמשבר בבריאות ובפרנסה, הוא פורש בפנינו שורה של צעדים הרסניים שבאים לפגוע בנשים, ובעיקר בנשים מוחלשות. בהקשר זה, שני סעיפים מרכזיים ובעייתים במיוחד, עולים מהספר, כשהראשון נוגע ל"הנעת הכלכלה". בנט מסביר שכדי להוריד את שיעור האבטלה, יש להקפיא את חוקי העבודה לתקופה של חמש שנים.
למה בנט מתכוון שהוא אומר להקפיא את חוקי העבודה? האם הוא מתכוון לקחת מאיתנו את חופשת הלידה הקצרה גם ככה שיש לנו? האם הוא מתכוון שלתקופה של חמש שנים, "משרת הורה" תילקח מאיתנו גם היא? ומה בנוגע לחוק הטרדות מיניות בחוק העבודה? האם גם החוק הזה יוקפא? כלל ההצעות הללו מכוונות במיוחד לפגוע בנשים. בלי חופשת לידה, כל אישה שלא תחזור לעבודה מיד לאחר הלידה תועמד בפני סכנת פיטורין, ובלי משרת הורה, הכנסותיהן של נשים, שמלכתחילה מרוויחות פחות מגברים, ייחתכו. לצד אלה, ללא חוק הטרדות מיניות במקום העבודה, ביטחונן הפיזי של נשים יופקר. בנט, במילים פשוטות, מציע לנו להעמיד את הביטחון התעסוקתי של נשים בסכנה, להגדיל את הפערים בהכנסה שבין גברים לנשים בשוק העבודה ולהחזיר את המאבק הפמיניסטי מספר עשורים לאחור.
סעיף נוסף דרקוני לא פחות, הוא ההצעה של בנט להעלאת גיל הפרישה. סעיף שעיקר פגיעתו מכוון לנשים שעובדות בעבודות צווארון כחול. בנט מסביר שהמשבר בפרנסה פוגע בעיקר בצעירים שאיבדו את עבודותיהם, ולכן נאלצים לקחת הלוואות שישעבדו אותם לחובות עם ריביות למשך שנים. חשוב לומר, בנט צודק, צעירים הם אכן הנפגעים העיקריים מהמשבר. אך העלאת גיל הפרישה כמקור מימון לאותן הלוואות, לא רק שהוא צעד לא צודק עבור אותם צעירים שנאלצים לשלם דה פקטו על כשלונות הממשלה שסירבה לפרוס רשת ביטחון כלכלית, אלא הוא גם הרסני עבור שכבת נשים רחבה. עבור נשים עניות ומוחלשות, העלאת גיל הפרישה היא מסוכנת משום שהיא מכריחה אותן, להמשיך ולעבוד בעבודות פיזיות קשות כמו ניקיון או סיעוד, לשנים נוספות. לשנות העבודה הנוספות האלה בגיל מבוגר, יש השלכות נפשיות ובריאותיות קשות על אותן נשים. יכול להיות שבתור גבר מולטי-מיליונר, בנט לא חושש מעתיד כזה, אבל אנחנו כן.
בנט משתמש במשבר הקורונה כדי לקדם אג'נדה ניאו ליברלית קיצונית והרסנית. במקום להציע שהמדינה תממן פיצויים כלכליים עבור נפגעי הקורונה, בנט מתכוון לגלגל את הוצאות המשבר על חשבונם של העובדים, כאשר נשים, ובעיקר נשים עניות, יהיו לראשונות להיפגע. הוא בחר לעצמו סלוגן לתקופה שלפני הבחירות שאומר "לא פרנסה – לא מעניין", אבל לא באמת מקיים את הכלל של עצמו כשמדובר בנשים. כשמדובר בנו, בנט מעוניין לרסק את מעט הדברים שכן מעניקים לנו ביטחון בשוק התעסוקה, ולכן כל אישה צריכה לדעת שבנט הוא אויב שלה.
דורון ארוך היא חברת הנהגה ומנהלת קמפיינים בתנועת עומדים ביחד
إذا كنتِ امرأة، فإنّ بينيت هو عدوّك الأكبر
دورون اروخ، وبعد قراءة كتاب نفتالي بينيت عن كيفيّة التغلّب على وباء، استنتجت بعض النّقاط الّتي تتمحور حول مخطّط بينيت لسحق أمان وسلامة النساء الإسرائيليّات خلال مسيرته إلى رئاسة الحكومة الإسرائيليّة
دورون أروخ

20.12.20

غلاف الكتاب "كيف نهزم الوباء"، من إصدار سيلع مئير
تحت ستار محاربة وباء كورونا، نفتالي بينيت وفي طريقه إلى رئاسة الحكومة، يرسم مخطّط لتحطيم أمان وراحة النّساء الإسرائيليّات. كجزء من حملة سابقة لحملة رئاسة الحكومة، يعمل بينيت على إظهار نفسه كبطل في عصرنا، إنسان متّزن وجاد، إضافةً لكونه صاحب عزيمة وشجاعة. علاوةً على ذلك، فهو يسعى لاستغلال الأزمة الحاليّة، أزمة كورونا، ليبدو قياديًّا ذي علاقة وطيدة بشعبه واحتياجاته أوّلا وقبل كلّ شيء.
يحاول بينيت بجدارة إثبات وجوده ونشاطه في الحيّز السّياسي المشوّش لنحتسبه واعيًا لأفعالهِ، صاحب مسؤوليّة وبرنامج سياسيّ.بالإضافة، هو عرضه نفسه وكأنّه البالغ المسؤول، حيث أصدر كتابًا حول كيفيّة الخروج من أزمة كورونا. بحين أنّ كتابه يبادر إلى تصويره كأنه قائدًا مسؤولًا ومتّزنًا، وهذا أمرٌ بائس تجاه كلّ امرأة.
بحجّة إنقاذ مواطني إسرائيل من الأزمتين؛ الأزمة الصّحيّة وأزمة لقمة العيش، بينيت يعرض لنا خطوات شنيعة يصحبها تأثير سلبيّ على النّساء عامّةً وعلى النّساء المستضعَفات خاصّةً. وفي هذا السّياق، نستنتج من الكتاب، إشكاليتين مركزيتين، بحيث تخصّ الأولى تحريك الاقتصاد.
بينيت يوضّح أنّه من أجل تخفيض معدّلات البطالة، يجب تجميد قوانين العمل لفترة تمتدّ إلى خمس سنوات. ماذا يقصد بينيت بقوله "تجميد قوانين العمل"؟ هل يقصد القضاء على إجازة الولادة -القصيرة- الّتي لدينا؟ هل ينوي إنهاء "وظيفة والد أو والدة" لمّدة خمس سنوات؟ وماذا بالنّسبة لقانون منع التحرّش الجنسي في قانون العمل؟ هل يتم تجميد هذا القانون أيضًا؟
كلّ هذه الاقتراحات تؤدّي بالأساس لإلحاق الضّرر بالنّساء. بدون إجازة ولادة، كلّ امرأة وعند إنجابها، تكون في خطر الإقالة من العمل في حال عدم عودتها مباشرةً بعد الولادة إلى وظيفتها. علاوةً على ذلك، ودون "وظيفة والدة" فإنّ دخل النّساء اللواتي يتلقين من الأساس دخلًا أقل من الرّجال سوف يتقلّص. إضافةً لذلك، فإنّ إلغاء قانون التحرّشات الجنسيّة في مكان العمل، يؤدّي إلى إهمال توفير الأمان والسّلامة الجسديّة للنّساء خلال ساعات العمل. أي وبكلماتٍ أوضح، بينيت يقترح علينا وضِع راحة وسلامة النّساء في مكان العمل في خانة الخطر.
كلّ ذُكر أعلاه يسفر عن تضخيم الفجوات بين النّساء والرّجال من ناحية الدّخل في سوق العمل، وتراجُع النّضال النّسوي لِما كان عليه قبل مئات السّنين.
الإشكاليّة الثّانية التي تنبع من الكتاب هي ليست أقل أهميّة أو بشاعة عن الأولى، وهي اقتراح بينيت لرفع سنّ التقاعد. هذا الاقتراح يشكّل بالأساس ضررًا على النّساء العاملات في أعمال السُخرة أو مقابل دخلٍ متدنٍّ جدّا. يعلّل بينيت ذلك بأن الأزمة المعيشيّة تضرّ تحديدًا جيل الشّباب الّذين فقدوا أعمالهم وأُجبَروا على الحصول على قروض ماليّة ستكلّفهم سنوات عديدة لتسديدها وتسديد عمولتها. وجب القول، أنّه هُنا خصّيصًّا، بينيت على حق، الشّباب هم الأكثر ضررًا من هذه الأزمة.
رفع جيل التّقاعد وكمصدر تمويل لهذه القروض الّتي يحصل عليها الكثير من الشّباب، ليست فقط خطوة غير عادلة تجاه الشّباب المرغمين في الواقع على دفع ضريبة فشل الحكومة الّتي رفضت توفير شبكة أمان اقتصادية، ألا وهي بالأساس خطوة كارثيّة تجاه شريحة نساء كبيرة أيضًا.
رفع جيل التّقاعد هو أمر خطير لشريحة من النّساء المستضعَفات من خلفيّات وبيئات اقتصاديّة فقيرة، حيث يُجبرنَ على مواصلة العمل بعد التّقاعد في أشغال تتطلّب مجهودًا جسديًا قاسيًا، كالتّنظيف أو الرّعاية. تصحب سنوات العمل الإضافيّة هذه للنساء المسنّات (من يتجاوزن جيل التّقاعد)، تبعيّات نفسيّة وصحيّة صعبة. يُمكن القول، أنّ بينيت لكونه مليونير، فهو غير قلق بشأن مستقبلٍ كهذا، بخلافنا نحن.
يستخدم بينيت أزمة كورونا لتطوير خطط نيو-ليبراليّة متطرّفة. بدلًا من أن يعرض على الدّولة دفع تعويضات للمتضرّرين في فترة الوباء، فإنّ بينيت يحاول تعويض خسائر الدّولة بالأساس على حساب جيوب العمّال حيث تكون النّساء، وبالتّحديد النّساء من خلفيّات اقتصاديّة فقيرة، هن أول المتضرّرات. "ما لا علاقة له بكسب لقمة العيش – هو أمر عديم الأهمية" كان الشّعار الّذي اختاره بينيت لنفسه ما قبل الانتخابات. إلا أنه لا يطبّق قاعدته هذه عندما يدور الحديث عن النساء. عندما يتعلّق الأمر فينا نحن، كنساء، فإنّ بينيت يرغب في محو الظروف الّتي توفّر لنا الأمان في سوق العمل. ولهذا، يجب على كلّ امرأة الادراك أنّ بينيت هو عدوّها.
دورون أروخ هي عضوة في قيادة حراك نقف معًا ومركّزة حملاته